Lasersko uklanjanje proširenih vena

Endovenozni laserski tretman

U specijalističkoj hirurškoj ordinaciji "AESCULAP" Novi Sad u saradnji sa poliklinikom "KUĆA ZDRAVLJA" Subotica, endovenozni laserski tretman u lečenju proširenih vena primenjuje sertifikovani endovaskularni hirurg za EVLA proceduru dr sci med Živojin Jonjev Kardiohirurg.

Proširene vene

Proširene vene

Svaka druga osoba na planeti ima proširene vene u nekom životnom periodu. Značajni činioci u nastanku bolesti su: nasledni faktor, u trudnoći pritisak ploda na venske krvne sudove, životne navike savremenog čoveka, kao što su predugo sedenje i stajanje.

Imam li ja problem?

Prvi znaci venske slabosti su povremeni osećaji težine u nogama, umor, noćni grčevi, oticanje gležnjeva, svrab. Nelečeno početno stanje može da dovede do razvoja venskih bolesti i pratećih komplikacija. Pojava vidljivih mreža kapilara na koži, nabreklih potkožnih vena, oticanje nogu, ukazuju na uznapredovali tok bolesti. U poslednjenm stadijumu nastaju promene na koži i otvorene nezarastuće rane. Jednom proširene vene ostaju zauvek takve.

Kako bolest nastaje?

Vene sprovode krv u srce suprotno zemljinoj teži i zbog toga u njima postoje zalisci, koji sprečavaju da se krv vraća u donje delove tela. Problemi nastaju kada zalisci popuštaju, rezultujući zaostajanje krvi u venama i stvaranje proširenja. Na tim mestima se nakupljaju trombociti, od kojih se formiraju krvni ugrušci. Oni mogu krvnom strujom da budu odvojeni od mesta nastanka i da dovedu do blokade venskih krvnih sudova u gornjim partijama tela (embolija). Neke od komplikacija mogu biti fatalne, pa je u tom smislu prevencija i lečenje od velikog značaja.

Proširene vene

Koji su putevi lečenja?

Za preventivu i lečenje primenjuju se različite medicinske tehnike i tretmani. S obzirom na to da se proširena vena ne može oporaviti lekovima ili pomoćnim sredstvima (elastičnim zavojima ili čarapama), prisutne tegobe i rizik od komplikacija rešavaju se hirurškim putem ili nekom od najnovijih endovaskularnih metoda bez reza, gde spada upotreba lasera. Endovenozni laserski tretman proširenih vena je minimalno invazivna metoda, koja predstavlja modernu zamenu klasičnom hiruškom zahvatu.

Venska terapija laserom

  • Jednostavna priprema
  • Minimalno invazivna
  • Lokalna anestezija
  • Praćena ultrazvučnom kontrolom
  • Bez otoka i postoperativnog bola
  • Bez ožiljaka
  • Može da se radi i tokom leta
  • Brz povratak u svakodnevne aktivnosti

U čemu je prednost laserske metode?

Proširene vene

Vrši se pod kontrolom ultrazvuka, u lokalnoj anesteziji uvođenjem laserske sonde. Laserski zrak omogućava da se trenutno zatvori vena koja je sklona trombozi, zaustavi razvoj bolesti i spreče opsane komplikacije. Preostale, zdrave vene postaju rasterećene i u stanju da zadovolje sve potrebe organizma.

Lokacija ordinacije

Bondi Junction Pratice

Ordinacija AESCULAP

Adresa: Trg Ferenca Fehera 1/2, Novi Sad
Telefon: 063/ 52 65 16
Telefon: 021/ 54 87 03